Moskog's hjemmecider:

HOVEDSIDEN  TVHYTTA  GALLERI  ELGJAKT  NEVERDAL  FJELL  LUDWIG  ÅRSTIDENE  AURORA  SIKRINGSRADIOEN  GJESTEBOK  MOSKOG

Fra turen til Neverdalshogget 8. juni 2000

Utsikt nordover, en kan se Rømmesfjellet som for anledningen er badet i sol

Neverdalshogget ligger ca 3 kilometer rett sør for Storvatnet i Sørdalen, i Åfjord kommune. Toppen ligger på 516 meter over havet og herfra kan en faktisk se deler av Trollheimen i sør og Sylene i sørøst. I vest er det mulig å se Frøya og i nordvest ser en Halten langt ute i havgapet.

Vi starta ved 18.30-tiden ved Storvatnet og brukte litt over en time på turen opp til toppen.  Underveis krysset vi flere snøskavler som fremdeles ikke hadde måttet gi tapt for sommeren. Vi gikk med bra driv oppover og unnet oss kun etpar kortere hvilepauser.

Vel oppe på toppen ble vi nødt til å få på varme klær fordi en isende nordvestlig bris gjorde oppholdet til en meget kald fornøyelse. Kikkerten ble satt opp og flere interessante ting ble observert. Blant annet kunne vi se deler av bebyggelsen på Frøya, Halten fyr og detaljer deromkring.

Noen kilometer i sørøst så vi en nybygd hytte av lafta tømmer som fremdeles mangla takrenner. En saueflokk var på plassen sin ved Storlia. Nordover kunne jeg se toppen av hogstfeltene ved Kråklia og Laksvatnet, ca 17 kilometer unna. Hadde vinden løyet litt og hogstfeltene ligget litt mer i sola ville det vært mulig å sett endefestetrærne til vinsjbanen.

Mobiltelefonforholdene er som kjent umulige i Sørdalen, men oppe på denne toppen var forholdene ganske bra. Det ble ringt til en yngre bror som satt og åt kveldsmaten sin oppe i Brønnøysund. Sikringsradioen ble også testa med en samtale heim.

Oppholdet på selve toppen varte kanskje kun 10-15 minutter da det ble vanskelig å holde på varmen i den iskalde vinden. Vi gikk ned til noen små fiskevann like vest for toppen og kokte kaffe. Der var det såpass mye ly for vinden at det gikk an å komme i varmen igjen. Området rundt var prega av uttallige pussige formasjoner grunnet påvirkning av vær og forvitring gjennom årtusener.

Været bedra seg en god del på hjemturen og vinden ga seg. De tunge, svarte skyene ble borte etter hvert og en kunne se mer og mer til blå himmel. En heilo gikk å plystra ved vasskanten på et lite fiskevann og fjellrypa flaksa skremt opp fra lynget. Ferske hjortespor ble observert nedenfor tregrensa.

Heimturen gikk forsåvidt greit, men noen ganger kan det være like tungt å gå ned som opp bratte stigninger.

Vi var nede ved Storvatnet igjen rundt 23-tiden. Trass det kjølige været oppe på fjellet hadde det vært en ganske fin tur!


Fra toppen av Neverdalshogget
Willy Rømma studerer fjellformasjoner i retning Trollheimen

Noteringsoverføring til Brønnøysund...Fra hjemturen, ny stein på varden!


Neverdalshogget sett fra Bjynnalifjellet søndag 20 august 2000.Bjynnalifjellet ligger vel 15 km nordøst for Neverdalshogget. Søndagen var det meget bra vær så det ble foretatt en test med både visuell forbindelse og radioforbindelse mellom disse to punktene. Sjøl gikk jeg opp mot toppen av hogstfeltet i Bjynnalifjellet, like nord for Laksvatnet, mens Kari, Annbjørg og Willy gikk opp på toppen av Hogget. Klokken 13.15 ble det opprettet forbindelse, først igjennom basestasjonen på Simabakklumpen, deretter på en direkte radiokanal.
Kikkerten ble satt opp og jeg kunne betrakte tre skikkelser som beveget seg opp mot toppen av Hogget.

De to øverte bildene er tatt igjennom kikkerten og viser litt uklart personene på toppen,  ved 27x forstørrelse. Bildet nr to har normal oppløsning.

På det tredje bildet kan en se heia i blå dis like ovenfor hogstfeltet på andre sida av Laksvatnet, uten forstørrelse.

Nederste bildet viser meg sjøl og Ludwig mens vi snakker med de på Neverdalshogget, samtidig som jeg kan se dem i kikkerten.

Det ble foretatt endel gestikulering oppe på Hogget for at vi skulle være sikker på at vi så på rett plass. Men jeg kunne bekrefte bevegelsene slik at all tvil ble satt til side.
Ludwig og jeg ble sittende en times tid oppe i lia med kaffe og vafler. Tok en sveip rundt omkring med kikkerten men så ikke noe liv noen steder. Et Sea King helikopter passerte nord for oss og brøt stillheten. Det ble rapportert om etpar ørner vest for Hogget som viste tydelig interesse for en reisflokk i nærheten.
Vi hadde en siste forbindelse med fjellfolka før vi pakka ned kikkerten og begav oss på heimtur.

Joda, klokka er 16.10, snakka akkurat med fjellfolka og de var nå snart nede fra fjellet og i god behold!

Kjell O.